20HG (1.7147)

Stal 20HG (1.7147) popularna i powszechna do nawęglania, która posiada większą wytrzymałość rdzenia niż stal16HG. Stosowana na części o wymiarach do 30mm: wałki rozrządu, koła zębate, ślimaki, sworznie tłokowe. Możliwość spawania przed nawęglaniem po uprzednim podgrzaniu.

 

20HG (1.7147) – odpowiedniki według norm
PN W. nr EN AISI Rosja Chiny
20HG 1.7147 20MnCr5 ~18ChG ~20CrMn

 

20HG (1.7147) – skład chemiczny [%]
C Si Mn Cr Ti Ni V Cu S P W
0,17 0,17 1,1 1,0 max max max max max max max
0,22 0,37 1,40 1,30 0,05 0,30 0,05 0,30 0,035 0,035 0,20

 

20HG (1.7147) – procesy technologiczne
Technologiczne procesy obróbki Możliwość zastosowania Temperatura
Obróbka plastyczna Kucie + 850 – 1100 °C
Obróbka plastyczna Walcowanie + 850 – 1100 °C
Obróbka cieplna Nawęglanie + 880 – 950 °C
Obróbka cieplna Węgloazotowanie + 860 – 930 °C
Obróbka cieplna po nawęglaniu Hartowanie I + 660 – 900 °C
Obróbka cieplna po nawęglaniu Wyżarzanie + 660 – 680 °C
Obróbka cieplna po nawęglaniu Hartowanie II + 810 – 840 °C
Obróbka cieplna Odpuszczanie + 150 – 200 °C
Obróbka cieplna Wyżarzanie normalizujące + 860 – 900 °C
Obróbka cieplna Wyżarzanie zmiękczające + 650 – 700 °C

 

20HG (1.7147) – własności mechaniczne
Wytrzymałość na rozciąganie Rm >=1080 MPa
Wydłużenie A5 >=7 %
Przewężenie Z >=30 %
Granica plastyczności Re (R0,2) >=740 MPa
Praca łamania KU2 >=217 J

Kontakt

KRONOS EDM Dariusz Chmielewski
Tupadły 129, 88-101 Inowrocław
kronos@kronosedm.pl

Sekretariat

Katarzyna Janicka-Chmielewska
52 352 20 26
sekretariat@kronosedm.pl

Dariusz Chmielewski
604 412 364
darek@kronosedm.pl

Dział Handlowy

52 353 03 18


Małgorzata Schumacher
508 162 236

Sylwia Jaszcz
508 165 206

Marcin Bykowski
534 800 234

Radosław Jaskólski
531 530 104

Piotr Pioterek
535 755 353

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług oraz zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Informacje o polityce bezpieczeństwa danych osobowych znajdziesz w dokumencie Informacja o przetwarzaniu danych osobowych.