1.2083

Stal 1.2083 jest odpowiednia na elementy form do tworzyw sztucznych narażonych na działanie korozyjne (gumy, tworzyw sztucznych, PVC). W czasie ulepszania cieplnego zachowuje stabilność wymiarową, odporna na ścieranie. Małe zużycie powierzchni przy tworzywach z wypełniaczami. Dzięki uzyskiwanej wysokiej jakości powierzchni stal wykorzystywana jest do produkcji części maszyn w przemyśle spożywczym, elementów optycznych, narzędzi chirurgicznych.

 

1.2083 – odpowiedniki według norm
PN W. nr EN AISI Rosja Inne
~4H13 1.2083 X40Cr14 ~420 ~40Ch13 ~F5262

 

1.2083 – skład chemiczny [%]
C Si Mn Cr Mo Ni V W S P
0,38 12,5 max max
0,45 1,00 1,00 13,5 0,03 0,03

 

Twardość
w stanie zmiękczonym: 230 HB
w stanie ulepszonym: 56 HRC
Procesy technologiczne
Spawanie NIE
Kucie TAK
Walcowanie TAK
Azotowanie TAK
Hartowanie TAK temp. 1000 – 1050 °C
Odpuszczanie I TAK temp. 150 – 300 °C
Odpuszczanie II TAK temp. 400 – 600 °C

 

1.2083 – hartowanie i odpuszczanie – twardość (HRC)
Twardość po hartowaniu i odpuszczaniu 180 °C >=52 HRC
Twardość po hartowaniu i odpuszczaniu 200 °C 53 HRC
Twardość po hartowaniu i odpuszczaniu 250 °C 52,6 HRC
Twardość po hartowaniu i odpuszczaniu 450 °C 54 HRC
Twardość po hartowaniu i odpuszczaniu 500 °C 52,5 HRC
Twardość po hartowaniu i odpuszczaniu 550 °C 49,5 HRC
Twardość po hartowaniu i odpuszczaniu 600 °C 46 HRC
Twardość po hartowaniu – 1010 °C w oleju >=48 HRC

Kontakt

KRONOS EDM Dariusz Chmielewski
Tupadły 129, 88-101 Inowrocław
kronos@kronosedm.pl

Sekretariat

Katarzyna Janicka-Chmielewska
52 352 20 26
sekretariat@kronosedm.pl

Dariusz Chmielewski
604 412 364
darek@kronosedm.pl

Dział Handlowy

52 353 03 18


Małgorzata Schumacher
508 162 236

Sylwia Jaszcz
508 165 206

Marcin Bykowski
534 800 234

Radosław Jaskólski
531 530 104

Piotr Pioterek
535 755 353

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług oraz zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Informacje o polityce bezpieczeństwa danych osobowych znajdziesz w dokumencie Informacja o przetwarzaniu danych osobowych.