1.2083

Stal 1.2083 jest odpowiednia na elementy form do tworzyw sztucznych narażonych na działanie korozyjne (gumy, tworzyw sztucznych, PVC). W czasie ulepszania cieplnego zachowuje stabilność wymiarową, odporna na ścieranie. Małe zużycie powierzchni przy tworzywach z wypełniaczami. Dzięki uzyskiwanej wysokiej jakości powierzchni stal wykorzystywana jest do produkcji części maszyn w przemyśle spożywczym, elementów optycznych, narzędzi chirurgicznych.

 

1.2083 – odpowiedniki według norm
PN W. nr EN AISI Rosja Inne
~4H13 1.2083 X40Cr14 ~420 ~40Ch13 ~F5262

 

1.2083 – skład chemiczny [%]
C Si Mn Cr Mo Ni V W S P
0,38 12,5 max max
0,45 1,00 1,00 13,5 0,03 0,03

 

Twardość
w stanie zmiękczonym: 230 HB
w stanie ulepszonym: 56 HRC
Procesy technologiczne
Spawanie NIE
Kucie TAK
Walcowanie TAK
Azotowanie TAK
Hartowanie TAK temp. 1000 – 1050 °C
Odpuszczanie I TAK temp. 150 – 300 °C
Odpuszczanie II TAK temp. 400 – 600 °C

 

1.2083 – hartowanie i odpuszczanie – twardość (HRC)
Twardość po hartowaniu i odpuszczaniu 180 °C >=52 HRC
Twardość po hartowaniu i odpuszczaniu 200 °C 53 HRC
Twardość po hartowaniu i odpuszczaniu 250 °C 52,6 HRC
Twardość po hartowaniu i odpuszczaniu 450 °C 54 HRC
Twardość po hartowaniu i odpuszczaniu 500 °C 52,5 HRC
Twardość po hartowaniu i odpuszczaniu 550 °C 49,5 HRC
Twardość po hartowaniu i odpuszczaniu 600 °C 46 HRC
Twardość po hartowaniu – 1010 °C w oleju >=48 HRC

Kontakt

KRONOS EDM Dariusz Chmielewski
Tupadły 129,88-101Inowrocław
kronos@kronosedm.pl

Sekretariat

Katarzyna Chmielewska
52 352 20 26
sekretariat@kronosedm.pl

Dariusz Chmielewski
604 412 364
darek@kronosedm.pl

Dział Handlowy

kronos@kronosedm.pl

Marcin Bykowski
534 800 234

Radosław Jaskólski
531 530 104

Piotr Pioterek
535 755 353

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług oraz zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Informacje o polityce bezpieczeństwa danych osobowych znajdziesz w dokumencie Informacja o przetwarzaniu danych osobowych.